Hétfő, február 25.

2013 február 25. | Szerző: |

A szokásos krimihétfő mellett, vagy azon kívül két hiánypótló magyar film, mintegy a múlttal való őszinte és kemény szembenézés fontosságát bizonyítandó, valamint egy középkori krimi, egy gyermekrablásos thriller, egy etikai problémákat felvető orvoskrimi, valamint a tegnapi bumm-bumm ismétlése.

A Drága besúgott barátaim (m1, 20.15) az “átkos komenista éra” ügynökvilágának fojtogató levegőjét eleveníti fel két remek színészi alakításban (Cserhalmi György és Derzsi János – a képen), Cserhalmi lányának, Sárának messze nem hibátlan, de mégis okos és tehetséges rendezésében. (Bővebben)

Nem kevésbé fontos történelmi problematikára világít rá Téglásy Ferenc 1988-as Soha, sehol, senkinek (Duna, 21.25) című filmje, melyben Kozák András egy volt Horthy-katonatisztet alakít, akit a Rákosi-rezsim rendszeridegen elemként családostul kitelepített egy isten háta mögötti faluba. Két évet tölt kényszerlakhelyén, s miután onnan végre elköltözhetett, pontosan tudja, hogy arról az időről soha, sehol, senkinek nem beszélhet…

Alternatívaképpen látványos film az Anonymus (HBO, 21.00), Roland Emmerich alkotása, aki azonban, tőle szokatlanul, ezúttal nem idéz elő semmilyen világvégét, ellenben épít, mégpedig Shakespeare világát – viszont azt is igen alaposan. A film amúgy azzal foglalkozik, valójában ki írhatta az általában Shakespeare-nak tulajdonított híres műveket? (Bővebben)

A tűzben edzett férfi (film+, 20.35), tehát Denzel Washington egy kiégett (sic!) hajdani CIA-ügynök, aki ma gazdag mexikóiak gyermekét védi a Mexikóvárosban tevékenykedő, vaskos váltságdíjra hajtó emberrablóktól. Tony Scott filmje egyszerre remek akcióthriller és valós problémákról beszélő, gondolatébresztő mű. (Bővebben)

A Halálos terápia (Viasat3, 21.25) amolyan klasszikus, Robin Cook-stílusú orvoskrimi, melynek a szokásos bűnügyi felületét egy igen markáns generációs-szakmai ellentét is cizellálja. A gagyi, B-kategóriás cím valójában egy erős közepes, igen tisztességes filmet takar, amire következtethetünk az első vonalbéli (1996-os film!) szereposztásból is: Hugh Grant, Gene Hackman, Sarah Jessica Parker, David Morse.

Ha tegnap kimaradt A bombák földje, ma megnézhetjük (m2, 22.00), mivel nyerte szét magát Bigelow-mama a 2010-es Oscar-gálán. (Bővebben)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Mi ez?

Több mint 100 magyar nyelven sugárzó tévécsatornát tudunk nézni a legkülönfélébb módokon: antennával, kábelen, műholdról és még az internetről is. Esténként nem egyszerű rendet vágni ebben a káoszban, és megtalálni a pillanatnyi hangulatunknak megfelelő műsort. Ebben szeretne segítséget nyújtani ez a blog, elsősorban igényes filmek ajánlatával, sajátos, szubjektív szempontok alapján. Figyelem! Nem tévéműsor, csakis ajánló!

asanisimasaLegutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!