Csütörtök, január 12.

2017 január 11. | Szerző: |

Peter Fonda a főszereplője az Ulee aranya (AMC, 19.55) című kanadai drámának. Fonda itt már messze nem szelíd motoros, hanem egy még szelídebb, középkorú méhész egy kisvárosban, békés, nyugodt, unalmas élettel. Felesége halála után szinte kizárólag a méhei érdeklik, amikor is telefont kap rég nem látott, börtönben ülő fiától, hogy annak drogos felesége sok pénzzel tartozik a maffiának. Ulee-ra hárul a feladat, hogy megoldja a problémát. Ne számítsunk akciókra, nagy krimire, egy alapvetően emberi drámát tár fel a film, egyszerű eszközökkel, de hatásosan. Peter Fonda Golden Globe-ot kapott az alakításért, és Oscarra is jelölve volt.

grindhouse-kurt-russell

 

A nemrégiben ijesztően korán elhunyt, elsősorban színészként ismert Alan Rickman rendezésében, A virág románcában (Filmcafe, 21.00) Sabine De Barra (Kate Winslet), a kertész és tájrendező hatalmas megbízást kap. Rendhagyó – mondhatni kaotikus – tájrendezési felfogásának és módszerének köszönhetően ő nyeri a megtiszteltetést, hogy megalkossa a versailles-i kastély kertjeit. A megbízó nem más, mint maga a Napkirály, XIV. Lajos (Alan Rickman). A kérdés, hogy vajon Sabine képes lesz-e megbirkózni a feladattal, túllépni múltjának titokzatos árnyékain, és biztosítani saját, valamint szerelme jövőjét? A kosztümös, romantikus történetben a két Oscar-díjas főszereplő mellett például a belga film sármos fenegyerekét, Matthias Schoenaerts és az ezerarcú Stanley Tuccit láthatjuk.

Kurt Russell egyszerre két fronton is támad. A Tango és Cash (Film+, 21.00) című régimódi, de igen jó ritmusú, néha vicces, amolyan zsarupartneres pikkpakk (és piffpuff) akciókrimiben Sylvester Stallone-val osztják egymást, míg Quentin Tarantino Grindhouse: Halálbiztos (Film+2, 21.00) című lábfétisizmusban, barokkosan burjánzó, ám igen mocskos szájú körmondatokban tobzódó filmtanulmányában pedig benzin- és cigarettaszagban (lásd a képen).

Franco Zeffirelli Shakespeare-adaptációja, a Makrancos hölgy (m5, 22.15) biztosan pompás, biztosan szemet gyönyörködtető lesz – már, ha létszik egyáltalán valami a rárakódott portól (hiszen már akkor is ódivatúan konzervatív volt, amikor elkészült, 1967-ben). Szabó Bözsike, Börtön Ricsi és Jorki Misi. A “régi, jó” mozik iránt nosztalgiát táplálók viszont élvezni fogják, gondolom.

Az Előjáték egy csókhoz (FOX, 21.55) című 1992-es, tehát szintén nem mai és szintén igen romantikus történet viszont Meg Ryan és Alec Baldwin között zajlik, egy esküvő alkalmával, amikor is az a bizonyos csók nem az összeadandó pár között csattan el, nem várt következményeket okozva.

Picit később kezdődik a Pop, csajok satöbbi (Viasat3, 23.00) című kultuszfilm. Stephen Frears, Nick Hornby, valamint a főszerepet is eljátszó John Cusack vígjátékában minden benne van, amit a nyolcvanas évek popkultúrájáról tudni és újra átélni érdemes. Ezt persze úgyis tudja mindenki, akinek ez egyáltalán jelentett bármit is… Nekik akárhányszor nézhető, üdítő, fiatalító film ez, a fiatalabbaknak történelem. remélhetőleg, szórakoztató történelem.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Mi ez?

Több mint 100 magyar nyelven sugárzó tévécsatornát tudunk nézni a legkülönfélébb módokon: antennával, kábelen, műholdról és még az internetről is. Esténként nem egyszerű rendet vágni ebben a káoszban, és megtalálni a pillanatnyi hangulatunknak megfelelő műsort. Ebben szeretne segítséget nyújtani ez a blog, elsősorban igényes filmek ajánlatával, sajátos, szubjektív szempontok alapján. Figyelem! Nem tévéműsor, csakis ajánló!

asanisimasaLegutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!