Hétfő, március 20.

2017 március 19. | Szerző: |

A filmművészet peremvidékén kezdjük mai túránkat, ahová a későbbiekben is visszatérünk. De mire való egy ilyen hétfő este, ha nem efféle kirándulásokra… David Lynch 1977-es, fekete-fehér Radírfeje (Cinemax2, 20.30), bár műfaji megjelölésében horror, de nem ezért rémálom. Alapvető, megkerülhetetlen kultuszfilm, egy beteg elme veszedelmes rettenete, viszont egyben kulcs is Lynch későbbi filmjeihez. Az avatatlanul idekapcsoló nézők 90 %-ának azonban garantáltan égnek fog állni a haja, valahogy úgy, mint a filmben Jack Nance-nak (lásd a képen); a maradék 10 % viszont életét meghatározó élményben részesül.

 

Ennél lényegesen konszolidáltabb hangvételű, de legalább ennyire különös, misztikus hangulatú, vérbeli thriller az Alpok havas csúcsai között játszódó, francia Bíbor folyók (Film+, 21.00), Mathieu Kassovitz rendezése, Vincent Cassellel és Jean Renóval a főszerepben, csak éppen rengetegszer láthattuk már – bár az utóbbi időkben inkább a történet második része volt műsoron. (Bővebben)

Igen mély, felkavaró és sajnos sok tekintetben igaz történet a 2007-ben, Berlinben Arany Medvére is jelölt thriller, a Bordertown – Átkelő a határba (Filmcafe, 21.00). Egy észak-mexikói határvárosban évek óta szexuális erőszaktevő sorozatgyilkos szedi áldozatait, akik szinte kivétel nélkül szegény sorsú munkáslányok. A helyi rendőrség tehetetlen, ám az áldozatok száma egyre nő. Évek múlva egy amerikai újságírónő (Jennifer Lopez) ered az események nyomába, nyomozásának szálai azonban -nem meglepő módon- igen messzire, vagy ha tetszik, de még annál is magasabbra vezetnek.

Bódy Gábor, a magyar film talán legkülönösebb, leginnovatívabb és legfélreértettebb figurája 1977-ben készített el a televízió számára Jakob Lenz Katonák (m3, 22.10) című művének tévészínház-változatát. Bánfalvy Ágnes, Reviczky Gábor és Ujlaki Dénes mellett itt már megjelenik Bódy későbbi médiuma, Udo Kier is. Igazán ritkán látható film!

A továbbiakban fellélegezhetünk, ugyanis az Eszelős szerelem (TV2, 22.10) már nem több, mint amit címe ígér: a rendes, jólfésült, szép karrier elé néző fiút (Chris O’Donnell) megbabonázza egy szertelen, csacska, bohókás, ám kiszámíthatatlan lány (Drew Barrymore).

Egy Brett Easton Ellis-adaptáció Az informátorok (Film+2, 22.45), sok híres színésszel (Kim Basinger, Billy Bob Thornton, Mickey Rourke, stb.), amiért annak idején én valamiért azonban kevésbé lelkesedem. A film sem tetszett igazán, de az irodalmi alapanyagtól sem estem hanyatt… De azért szólok, hátha, valaki… Elkényeztetett gazdag kölkök, köcsög, befolyásos szülőkkel a hátuk mögött mindent megengednek maguknak.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Mi ez?

Több mint 100 magyar nyelven sugárzó tévécsatornát tudunk nézni a legkülönfélébb módokon: antennával, kábelen, műholdról és még az internetről is. Esténként nem egyszerű rendet vágni ebben a káoszban, és megtalálni a pillanatnyi hangulatunknak megfelelő műsort. Ebben szeretne segítséget nyújtani ez a blog, elsősorban igényes filmek ajánlatával, sajátos, szubjektív szempontok alapján. Figyelem! Nem tévéműsor, csakis ajánló!

asanisimasaLegutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!