Hétfő, június 12.

2017 június 11. | Szerző: |

Kezdetnek a Férfibecsület (AMC, 19.40) nem több, mint egy patetikus, zászlólengető baromság – pont jó azoknak, akik szeretik a patetikus, zászlólengető baromságokat. Tamás bátya (Cuba Gooding Jr.) katonai búvár akar lenni, de ezt a Robert de Niro alakította szemét kiképzőtiszt mindenáron megakadályozná.

Julian Schnabel eredetileg élvonalbeli amerikai festőművész. Azonban filmesként is érdekes pályát fut, hiszen eddig kizárólag életrajzokat készített, tragikus sorsú művészekről. A graffiti királya Jean-Michel Basquiat, a new yorki suttyó graffitisből az elegáns kiállítótermek sztárjává vált heroinista művész portréja volt, ezzel mutatkozott be, mint elsőfilmes rendező, azonban elég csak egy pillantást vetni a stáblistára, rögtön láthatjuk, egy szimpla wannabe filmesnek azért viszonylag ritkán asszisztál ennyi ikonikus arc, mint ez esetben. A Mielőtt leszáll az éjben (Cinemax2, 20.30) is cameózik két nagy sztár: Sean Penn és Johnny Depp. Jelenlétük ugyan alig észrevehető, azonban a gesztus mindenképpen értékelendő – nyilván nem pénzért vesznek részt egy ilyen filmben, hanem azért, mert fontosnak tartják annak ügyét. Az ügy pedig Reynaldo Arenas, kubai homoszexuális író élete és halála, illetve, az ezen keresztül kifejezhető vágy a megértésre, a szabadságra. A szexuális irányultsága miatt meghurcolt író alakjában Javier Bardem (lásd a képen) remekel, amiért jelölték is a legjobb férfi alakítás Oscarjára. (Bővebben)

Clint Eastwood ma este egy nyugdíjas betörőt játszik az Államérdek (SuperTV2, 21.00) című ’97-es thrillerben, aki utolsó balhéjának egy helyes, gazdag házat néz ki magának – nem tudja azonban, hogy a villa az amerikai elnök titkos légyottjainak helyszíne. Öreg rabló, nem vén rabló, de ha már a rendőrség mellett az egész titkosszolgálat is a nyomában van, akkor az már könnyen megfekszi az ember gyomrát. Laza a szereposztás: Clint bácsi rendez és főszerepel, mellette Gene Hackman az elnök, Ed Harris pedig zsaru. Jó film.

A világhírű sztárok világhírű fotósának, Anton Corbijnnak nyilvánvalóan nagyon jó szeme van, amit bizonyít eddigi életműve is. Talán ezért is bízta a deres halántékú, manöken alkatú George Clooney-ra első igazi mozifilmjének, a munkáját éppen abbahagyni készülő bérgyilkos történetét feldolgozó Az amerikainak (Filmcafe, 21.00) abszolút főszerepét. (Bővebben)

Darren Aronofsky filmjét, A forrást (Prime, 21.00) rengetegen szeretik, én nem. Szerintem egy bombasztikus és fellengzős, émelyítően ragacsos giccs, mások szerint viszont a zsenialitás határán egyensúlyozó, cselekményében ezer évet átölelő, filozofikus himnusz (a szeretetről)… Aki kíváncsi, (számára) mi az igazság, ma tesztelheti.

Alternatíva lehet például J.J. Abrams (és Matt Reeves) régen látott zseniális szörny-reality showja, a Cloverfield (Paramount Channel, 21.00). (Bővebben)

Újabban már támadják, sőt, egyesek kifejezetten rasszista felhangokat tulajdonítanak Giacomo Puccini operájának, a Pillangókisasszonynak (m5, 21.05). Én már nem csodálkozom semmin sem, szerintem ez egy klasszikus darab – ezúttal egy jó előadásban, mely 2016-ban történt, a milánói Scalában.

Egészen más jellegű legenda az X Polgártárs (Cinemax, 21.40) című 1995-ös dráma. Nagy titkolózás övezte a “rosztovi rém” ténykedését a Szovjetunióban. A kommunista embereszménnyel ugyanis összeegyeztethetetlen volt, hogy a szocialista világ vezető államában kannibál sorozatgyilkos garázdálkodjon. Andrej Romanovics Csikatilo több mint ötven áldozatot hagyott maga után. Burakov nyomozó mindent megtett annak érdekében, hogy elkapja. Miközben a –Stephen Rea és Donald Sutherland főszereplésével, valamint rengeteg ismert magyar színésszel a mellékszerepekben készült- film bemutatja a Csikatilo utáni hajszát, lerántja a leplet a bürokratikus és korrupt szovjet rendőrségről és igazságszolgáltatásról, amely másfél évtizeden keresztül lehetővé tette az elvetemült gyilkos garázdálkodását.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


CafeblogVIP Tag

Mi ez?

Több mint 100 magyar nyelven sugárzó tévécsatornát tudunk nézni a legkülönfélébb módokon: antennával, kábelen, műholdról és még az internetről is. Esténként nem egyszerű rendet vágni ebben a káoszban, és megtalálni a pillanatnyi hangulatunknak megfelelő műsort. Ebben szeretne segítséget nyújtani ez a blog, elsősorban igényes filmek ajánlatával, sajátos, szubjektív szempontok alapján. Figyelem! Nem tévéműsor, csakis ajánló!

asanisimasaLegutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!